Міністерство аграрної політики та продовольства України

Вихід української продукції на світові ринки

4.jpeg

За останній період Україна здійснила доволі масштабну роботу із переорієнтації ринків збуту. На даний момент українській харчовій продукції за кордоном довіряють – наша держава експортує продукцію у понад 190 країн світу. Про це повідомив Перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа в ефірі радіо «Ера».

За його словами, досягти таких результатів вдалося насамперед шляхом забезпечення виробниками високої якості продукції. «Якщо давати оцінку якості харчових продуктів, які ми споживаємо, то я би поставив чотири бали із п’яти. Але це питання не тільки нашої оцінки, але і сприйняття української продукції за кордоном, - наголосив Володимир Лапа.

«Наша продукція експортується у понад 190 країн світу. Ми отримали можливість експорту на європейський ринок м’яса птиці. Зараз ми перебуваємо на фінальному етапі отримання дозволу з експорту молочної продукції, проінспектований також і насіннєвий сектор, і він отримав позитивні відгуки від Європейського Союзу. Тільки впродовж останніх трьох місяців ми отримали дозвіл на імпорт м’яса в Єгипет, харчового яйця в Ізраїль. А це свідчить про визнання нашої продукції торгівельними партнерами», - підкреслив Лапа.

Зокрема, зазначив Володимир Лапа, за останній рік українська продукція суттєво посилила свої позиції на європейському ринку: «Ми повністю використали квоти по меду, соках і сокових концентратах, томатній пасті та зерну. Тобто присутність України на європейському ринку достатньо серйозна». При цьому він додав, що ілюзій у нас не повинно бути, бо ЄС більшість видів харчової продукції експортує, а не імпортує. Тому робота повинна бути постійною і послідовною.

«Досвід 2015 року свідчить: як тільки ти отримаєш можливість експортувати в ЄС, то до тебе набагато лояльніше ставляться покупці в інших країнах. І те, що Україна змогла вийти з тваринницькою продукцією в Єгипет та Ізраїль, і те, що прийнято рішення про допуск молокопереробних підприємств на ринок Китаю – це також ланцюжки великої історії з визнанням української системи безпечності продукції і в ЄС, і в інших країнах», - заявив Володимир Лапа.

Перший заступник Голови Держпродспоживслужби відзначив позитивну динаміку в процесах імпортозаміщення. Зараз обсяг імпорту становить лише 150 тисяч тонн на рік, а понад 90-95% внутрішнього споживання задовольняється внутрішнім виробництвом. «Я переконаний, що ми можемо задовольняти всі 100% попиту на м’ясну продукцію. Більше того, окремі види м’яса ми вже більше експортуємо, ніж імпортуємо. Тобто, можна твердо говорити про те, що Україна самодостатня країна з виробництва м’яса», - наголосив Володимир Лапа.

«Звісно, є проблеми, і не вся продукція на прилавках магазинів відповідає високим критеріям безпечності та якості. Саме тому пріоритетом нової Служби є забезпечення безпечності та якості продукції. Наша робота буде спрямована на совісних виробників, щоб споживач був впевнений у якості та безпечності продукції», - зазначив Перший заступник Держпродспоживслужби.

Прес-служба Мінагрополітики