Міністерство аграрної політики та продовольства України

МінАПК працює над активізацією співробітництва з Швейцарією

3.jpg

«Україна зацікавлена у поглибленні співпраці з Швейцарією у сфері реалізації інвестиційних проектів у сільському господарстві та проектів технічної допомоги. Також з метою активізації торгівельно-економічного співробітництва з Швейцарією в галузі АПК Мінагрополітики передало через Міністерство економіки України перелік продукції харчової промисловості, яка може бути експортована до Швейцарії в прийдешних роках», - повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час зустрічі з Бернаром Леманом, директором Федерального відомства у справах сільського господарства Швейцарії. Зустріч відбулася в рамках Глобального форуму з продовольства та сільського господарства у Берліні (Німеччина).

За словами українського міністра, товарообіг сільськогосподарською продукцією між Україною та Швейцарією за 11 місяців 2015 року склав $29,7 млн. Сума експорту становила близько $8 млн, що на $1,8 млн більше у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року. У структурі експорту переважали зернові злаки ($2,5 млн), олія ($2,3 млн), насіння олійних культур ($1,2 млн), плоди, горіхи та цедра ($720 тис) і продукти переробки овочів та плодів ($595 тис).

Сума імпорту становить $22 млн. Найбільше в Україну імпортувалося виробів із зерна і хлібних злаків ($5,4 млн), ефірної олії ($4 млн), різних інших харчових продуктів ($3,9 млн), тютюну та виробів з нього ($3,6 млн), зернових злаків ($1,2 млн), кави, чаю, мате і прянощів ($1 млн).

Олексій Павленко зазначив, що співробітництво між Україною та Швейцарією здійснюється в рамках спільних засідань Українсько-Швейцарської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

Крім того, у 2012 році розпочався Швейцарсько-український проект «Розвиток органічного ринку в Україні», який триватиме в 2016 році. Проект впроваджено Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) і фінансується Швейцарською Конфедерацією.

Загальною метою проекту є стимулювання зростання малих та середніх підприємств українського органічного харчового сектору через розвиток органічних та регіональних виробничо-збутових харчових ланцюгів. Він фокусуватиметься на національному та міжнародному ринках, а підхід визначається попитом. 

«Ціль цього проекту – посилити конкурентоспроможність українського органічного сектору шляхом покращення якості та збільшення товарообігу вибраних органічних сільськогосподарських орних культур від малих та середніх підприємств для експорту. Проект також передбачає розвиток торгової марки для регіональних харчових продуктів з Карпат, підвищення рівня комерційних послуг в органічному секторі та стимулювання створення сприятливого середовища для розвитку органічного сектору», - додав Міністр Олексій Павленко.

 

Прес-служба Мінагрополітики